Πλανητικές όψεις - Η συμβατότητα των στοιχείων χαρίζει αρμονία, η διαφορετικότητά όμως είναι αυτή που υποκινεί σε δράση

Η συμβατότητα ή μη μεταξύ δύο πλανητών στόχο έχουν την αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας αλλά με διαφορετικό τρόπο

Σε προηγούμενο άρθρο μελετήσαμε δύο από τις «κύριες» αστρολογικές όψεις: τη «σύνοδο» και την «αντίθεση».

Συνεχίζοντας την ανάλυση των «κύριων» όψεων, θα δούμε το «τετράγωνο», το «τρίγωνο» και το «εξάγωνο».

Στο «τρίγωνο» έχουμε τη διαίρεση του κύκλου με τον αριθμό 3. Ενώνει ζώδια του ίδιου στοιχείου και γι αυτό επιτρέπει να διοχετευτούν αρμονικά οι ενέργειες των πλανητών, χωρίς να υπάρχει σύγκρουση. Γι αυτό βιώνεται από τον άνθρωπο ως κάποια ικανότητα την οποία έχει ή ως ευκολία στους τομείς της ζωής που σχετίζονται με τους πλανήτες που συμμετέχουν.

Πλανήτες που δεν έχουν συμβατότητα μεταξύ τους, δεν θα δημιουργήσουν δυσκολίες, αλλά πάντα θα υποβόσκει κάποια ένταση σε δεύτερο πλάνο ή μπορεί να μην φέρνουν τα πράγματα τόσο εύκολα, χωρίς κάποια προσπάθεια από πλευράς του ατόμου. Επίσης η έλλειψη σύγκρουσης μπορεί να είναι κάποιες φορές αρνητική.

Το πρόβλημα που μπορεί να προκύψει από το «τρίγωνο» είναι η αδράνεια. Η έλλειψη σύγκρουσης μπορεί να σημαίνει έλλειψη κινήτρων. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει είτε σε παθητικότητα είτε σε αναποτελεσματικότητα. Και στις δύο περιπτώσεις αυτά που υπόσχεται το τρίγωνο δεν θα φτάσουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους ή θα μείνουν αναξιοποίητα.

Η ύπαρξη πολλών «τριγώνων» σε έναν αστρολογικό χάρτη, συνδυασμένων με έναν αδύναμο Κρόνο ή έλλειψη «γωνιακών» πλανητών και «δύσκολων» όψεων, μπορεί να δείχνει έναν παθητικό, άβουλο χαρακτήρα, «άχρωμο», «άγευστο» και «άοσμο», συνηθισμένο στο να γίνονται τα πράγματα εύκολα στη ζωή του και χωρίς προσπάθεια. Αυτός δύσκολα θα μπορεί να ανταποκριθεί ή να αντέξει σε κάποια δυσκολία που μπορεί να προκύψει.

 BANNER - 14901_red

Στο τετράγωνο έχουμε διαίρεση του κύκλου με τον αριθμό 4. Ανάγει στη σχέση των ζωδίων που βρίσκονται στον ίδιο «σταυρό», δηλαδή στα Παρορμητικά, Σταθερά ή Μεταβλητά ζώδια.

Ενώνει δηλαδή ζώδια της Φωτιάς με του Νερού ή της Γης με του Αέρα ή της Φωτιάς με τη Γη ή τέλος, του Αέρα με του Νερού.

Η σχέση καθενός από αυτά με τα υπόλοιπα του ίδιου σταυρού θεωρείται δυσαρμονική, οπότε το ίδιο συμβαίνει και με την όψη του τετραγώνου.

Στον ίδιο σταυρό ανήκουν και τα ζώδια στην όψη της «αντίθεσης». Αξίζει όμως να παρατηρήσει κανείς, πως στην αντίθεση συνδέονται πάντα συμβατά μεταξύ τους στοιχεία, δηλαδή Φωτιά με Αέρα ή Γη με Νερό!

Σαφώς λοιπόν η όψη του «τετραγώνου» θεωρείται δύσκολη. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τους πλανήτες που συμμετέχουν. Δυο πλανήτες που είναι παρόμοιας φύσης και συμβατοί μεταξύ τους,δεν θα δώσουν δυσκολία αλλά μάλλον κατάχρηση ή υπερβολή των ιδιοτήτων τους. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα ακολουθήσουμε κάποιες παραδοσιακές αστρολογικές απόψεις που θεωρούν το «τετράγωνο» καταστροφικό! Μπορεί επίσης να δώσει συγκρούσεις εσωτερικές και εξωτερικές, φιλοδοξία, δύναμη και πείσμα για επιτυχία.

Το 4 συμβολίζει την ύλη. Ωστόσο είναι και σύμβολο ολοκλήρωσης. Αυτήν την ολοκλήρωση περιγράφουν και τα  mandala, που συναντάμε σε όλους τους πολιτισμούς και έχουν τετραδική διάταξη, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και σύμβολα προστασίας.

Στην Πυθαγόρεια φιλοσοφία το σχήμα του τετραγώνου θεωρείται σύμβολο της πνευματικής ολοκλήρωσης!

Ο C. Jung στο βιβλίο του «το πρόβλημα του τετάρτου» υποστηρίζει ακριβώς το ίδιο, λέγοντας πως το 4 και όχι το 3 απεικονίζει την ισορροπία και την ολοκλήρωση της «εξατομίκευσης». Ο μετασχηματισμός του 3 σε 4 είναι το μεγάλο πρόβλημα!

Αν όλα τα παραπάνω αληθεύουν, προκύπτει το εξής ερώτημα: Πώς γίνεται ο τετραδικός σχηματισμός να θεωρείται πηγή δυσκολιών στην αστρολογική τεχνική; Γιατί να μην εκφράζει την ισορροπία και την ομαλή ροή των πλανητικών ενεργειών, που αποδίδεται στο «τρίγωνο» και στο «εξάγωνο»; Φαίνεται αρκετά αντιφατικός αυτός ο συσχετισμός σε μια πρώτη ανάγνωση.

Η απάντηση σχετίζεται με τους πόνους του «τοκετού» όταν το Πνεύμα ολοκληρώνει την κάθοδό του στην ύλη. Οτιδήποτε λειτουργεί σωστά σε πνευματικό επίπεδο, δυσκολεύεται να κάνει το ίδιο στο υλικό. Ο μετασχηματισμός του τριγώνου σε τετράγωνο, απαιτεί πόνο!

Το «τετράγωνο», όπως και οι άλλες δυσαρμονικές όψεις, απεικονίζει τους «δαίμονές» μας.Τις δυνάμεις εκείνες που αρνούμαστε να αποδεχτούμε ή τις προβάλλουμε στους άλλους. Είναι οι «καλικάντζαροι», τα τρολ της σκανδιναβικής μυθολογίας και όλα εκείνα τα μυθολογικά όντα που μας παρενοχλούν, γιατί απλά τα αγνοούμε ή αρνούμαστε να αποδεχτούμε την ύπαρξή τους.

Όπως έγραψα και στην ανάλυση για την «αντίθεση», στο τετράγωνο, ο «αντίπαλος» δεν είναι καν στο οπτικό μας πεδίο και είναι ακόμη δυσκολότερο να τον αναγνωρίσουμε.

Αυτό είναι που το καθιστά δυσκολότερο ως όψη. Δεν μπορούμε να δούμε εύκολα την πηγή του προβλήματος, που καμουφλάρεται περισσότερο, αφού οι δυσκολίες πηγάζουν τόσο από εξωτερικούς όσο και από εσωτερικούς παράγοντες και σε κάποιες περιπτώσεις βιώνονται ως «μοιραία» γεγονότα.

Αυτές όμως οι δυνάμεις όταν αναγνωριστούν, μπορούν να τεθούν υπό έλεγχο και να μετατραπούν σε δημιουργικές και αυτός είναι ο στόχος και το νόημα του «τετραγώνου».

Στο εξάγωνο έχουμε τη διαίρεση του κύκλου με τον αριθμό 6. Ανήκει στις λεγόμενες «αρμονικές» όψεις γιατί ενώνει ζώδια που ανήκουν σε στοιχεία συμβατά μεταξύ τους, δηλαδή ζώδια της Φωτιάς με του Αέρα ή του Νερού με της Γης.

Λειτουργεί παρόμοια με το «τρίγωνο» διευκολύνοντας τη ροή των πλανητικών ενεργειών, αλλά λιγότερο θεαματικά.

Η συμβατότητα των στοιχείων χαρίζει αρμονία, αποφεύγοντας τις εντάσεις. Η διαφορετικότητά τους ωστόσο, είναι αυτή που θα υποκινήσει σε κάποιου είδους δραστηριότητα, που είναι απαραίτητη για την αξιοποίηση των ευκαιριών που υπόσχεται η όψη αυτή.

Το εξάγωνο δεν έχει τη δύναμη του τριγώνου, για αυτό άλλωστε δεχόμαστε και μικρότερες «ανοχές» όπως έχω πει στο εισαγωγικό άρθρο για την ερμηνεία των όψεων. Ωστόσο μπορεί να αποβεί πιο παραγωγικό από το τρίγωνο κάποιες φορές.


BANNER

 

 

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα