Ένστικτο

Η Σελήνη αντιπροσωπεύει την υποσυνείδητη ζωή, τις συνήθειες, τα ένστικτα και την προσωπικότητα

Μπορεί ο Ήλιος να είναι εκείνος που δίνει ζωή και δύναμη σε ότι αγγίζει με τις φωτεινές ακτίνες του η Σελήνη όμως είναι  το ουράνιο εκείνο σώμα που μας συντροφεύει  στις νυχτερινές περιπλανήσεις του νου και της καρδιάς. Η Σελήνη μαζί με τον Ήλιο είναι τα δύο εκείνα ουράνια σώματα που στην Αστρολογία ονομάζονται "φώτα" και δίνουν πολλές πληροφορίες για τον χαρακτήρα μας.

Εξετάζοντας ένα γενέθλιο χάρτη, όταν φτάνουμε στη Σελήνη, στρέφουμε την προσοχή μας στον εσωτερικό εαυτό. Η Σελήνη αντιπροσωπεύει την υποσυνείδητη ζωή μας, τις συνήθειες, τα ένστικτα και την προσωπικότητά μας. Επιπλέον, κυβερνά το "παρελθόν" μας και την πρώτη παιδική ηλικία. Η Σελήνη έχει να κάνει με την υποσυνείδητη εικόνα του εαυτού μας. Μπορούμε επίσης να πούμε ότι η Σελήνη είναι η θηλυκή μας πλευρά, που κυβερνά τις συμπάθειές μας, τη διαίσθηση και τα αισθήματα, ενώ ο Ήλιος κυβερνά τις «αρσενικές» τάσεις μας.

Η Σελήνη αντιπροσωπεύει τις γυναίκες γενικά και ιδιαίτερα τη μητέρα. Η θέση της Σελήνης σε έναν χάρτη δείχνει την επιρροή που έχουν οι γυναίκες σ’ ένα άτομο. Η Σελήνη είναι παθητικής φύσης (αντίθετα με τον Ήλιο, που είναι ενεργητικός) και ο Οίκος όπου βρίσκεται στο γενέθλιο χάρτη, μας δίνει στοιχεία για την ποιότητα και την ένταση των συναισθημάτων ή σε ποιον τομέα της ζωής μπορεί να έχει τάση το άτομο να γίνεται ευαίσθητο και συναισθηματικό.

Και, μια και η Σελήνη κινείται γρήγορα, θεωρούμε τον Οίκο στον οποίο βρίσκεται στο χάρτη ως ένδειξη για τις αλλαγές που θα συμβούν στη διάρκεια της ζωής, καθώς περνώντας μέσα από τις πολλές φάσεις της, η μορφή της έχει διακυμάνσεις. Πάντα να θυμάστε την άμπωτη και την παλίρροια, όταν σκέφτεστε το δραστήριο και εναλλασσόμενο ρόλο της Σελήνης στο χάρτη.

BANNER

Η Σελήνη  στον 1ο οίκο

Ο πρώτος οίκος αντιπροσωπεύει την προσωπικότητα. Το άτομο με τη Σελήνη σε αυτή την οικοθεσία πολύ πιθανόν έχει ισχυρή επιρροή της μητέρας στη ζωή του. Είτε πρόκειται για άνδρα, είτε για γυναίκα, έχει μια «μητρική πλευρά», αλλά και ικανότητες φροντίδας των άλλων. Η Σελήνη εδώ δίνει ισχυρό προσωπικό μαγνητισμό.

Αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι η Σελήνη έχει «διακυμάνσεις», είναι σίγουρο ότι αυτό το άτομο έχει εναλλαγές διαθέσεων. Σαν τις παλίρροιες του ωκεανού, με τη Σελήνη στον πρώτο Οίκο μπορεί να βρίσκεται εδώ τη μια ημέρα και χιλιόμετρα μακριά την επόμενη (βεβαίως οι όψεις με τους πλανήτες και το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται θα σας πουν τα υπόλοιπα).

Το πρόσωπο είναι πιθανό να είναι στρογγυλό (σαν το γεμάτο φεγγάρι) και… φιλήδονο. Και μια και η Σελήνη κυβερνά το στομάχι, το συγκεκριμένο όργανο αυτού του ατόμου μπορεί να είναι πηγή περιστασιακών προβλημάτων (ιδιαίτερα αν η Σελήνη βρίσκεται σε άσχημη όψη με άλλους πλανήτες). Η Σελήνη είναι παθητική (σε αντίθεση με τον Άρη, για παράδειγμα, που είναι πολύ επιθετικός): έτσι θα κάνει ακόμα και ένα άτομο με Κριό στον πρώτο Οίκο (Ωροσκόπο ή ανατέλλον ζώδιο) περισσότερο παθητικό απ' ό,τι θα περιμένατε συνήθως.

Ο πρώτος Οίκος αντιπροσωπεύει τον παππού ή τη γιαγιά: θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι αυτή η συγκεκριμένη θέση της Σελήνης δείχνει έναν πολύ ισχυρό δεσμό με έναν από αυτούς. Σε μια γυναίκα, η Σελήνη στον πρώτο οίκο προσδίδει στοιχεία φεμινιστικά, ενώ ο άνδρας θα δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στη γυναίκα-αφέντη!

Η Σελήνη στον 2ο οίκο

Η Σελήνη στο δεύτερο Οίκο βρίσκεται στον οικονομικό τομέα του γενέθλιου χάρτη. Συνήθως οι άνθρωποι με αυτή την οικοθεσία δοκιμάζουν οικονομικές διακυμάνσεις: δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλά σκαμπανεβάσματα στην οικονομική κατάσταση. Δεν είναι μια εύκολη θέση της Σελήνης, καθώς οι εναλλαγές της δεν εναρμονίζονται με την αίσθηση σταθερότητας και ασφάλειας του δεύτερου Οίκου.

Το πώς χειρίζεστε τα χρήματα σας είναι πολύ σημαντικό θέμα στη ζωή σας με τη Σελήνη στο δεύτερο Οίκο. Ο δεύτερος, ο έκτος και ο δέκατος οίκος Οίκος σχετίζονται με το επάγγελμα. Η Σελήνη εδώ μπορεί να «εργάζεται» με το κοινό, κατά κάποιον τρόπο, καθώς η ίδια η Σελήνη αντιπροσωπεύει το κοινό. Δείχνει ένα άτομο που αφουγκράζεται τον παλμό του κόσμου, κάποιον που ξέρει καλά, για παράδειγμα, ποιο νέο προϊόν θα «πουλήσει».

Όπου κι αν βρίσκεται η Σελήνη σε ένα χάρτη, είναι εκεί όπου λειτουργούν τα ένστικτα και οι προαισθήσεις: εδώ έχουν να κάνουν με τα οικονομικά. Οι όψεις με τους άλλους πλανήτες θα μας πουν αν οι οικονομικές διαισθήσεις είναι αξιόπιστες.

Η Σελήνη στον τρίτο οίκο

 Ο τρίτος είναι ένας πνευματικός Οίκος, ο τομέας που αντιπροσωπεύει την αρχική μόρφωση. Είναι ο Οίκος του Ερμή στον φυσικό ζωδιακό και με τη Σελήνη εδώ, έχετε να κάνετε με ένα άτομο που υπήρξε ένα ευαίσθητο παιδί στο σχολείο, έναν ενήλικα με τονισμένη φαντασία, με μια φυσική έλξη προς τη δημιουργική πνευματική εργασία.

Μπορεί να υπάρχει ένας υποσυνείδητος δεσμός με τα αδέλφια και τις αδελφές. Η Σελήνη εδώ δείχνει ένα συναισθηματικό τύπο μυαλού, με μια ανησυχία ίσως που έρχεται στην επιφάνεια όταν η μελέτη και η προσοχή κυριαρχούν στο προσκήνιο.

Πρόκειται για ένα χαρακτήρα ιδιαίτερα ευαίσθητο στο περιβάλλον του, στα πρώτα επαγγελματικά του βήματα. Γεμάτη φαντασία η Σελήνη στο τρίτο οίκο, αναδεικνύει συχνά συγγραφείς ή άτομα που έχουν σχέση, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τη δημιουργική, πνευματική εργασία. Η περιέργεια είναι τονισμένη, καθώς και η ανάγκη επικοινωνίας.

Η Σελήνη στον 4ο οίκο

Σκεφτείτε αυτό το άτομο, σαν κάποιον που έχει τη Σελήνη σε σύνοδο με… τη Σελήνη. Βέβαια, αυτό δεν είναι δυνατό, γι' αυτό σκεφτείτε αυτή τη θέση ίσως σαν διπλή δόση «σεληνιακής ενέργειας».

Το υπόβαθρο Καρκίνου του τέταρτου Οίκου δίνει δυνατά συναισθήματα, αλλά συχνά το άτομο είναι «στραμμένο» προς τον εαυτό του. Υπάρχουν υποσυνείδητα συναισθήματα και δυνατή αγάπη για το σπίτι και την οικογένεια. Η επιρροή των γονέων είναι πολύ ισχυρή. Αυτό είναι συχνά το «σημάδι» του υιοθετημένου παιδιού. Υπάρχει σχεδόν πάντοτε ένα άλλο μητρικό πρότυπο που σας επηρεάζει, όταν η Σελήνη πέφτει στον τέταρτο Οίκο του γενέθλιου χάρτη σας.

Με αυτή τη θέση θα υπάρξουν οικονομικά οφέλη από επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τη θάλασσα, την εστίαση και τον τουρισμό. Η επιτυχία έρχεται συχνά στο δεύτερο μισό της ζωής.

Η Σελήνη στον 5ο οίκο

Το άτομο με τη Σελήνη εδώ, έχει έντονη κλίση προς τα δημιουργικά επαγγέλματα, μια και ο πέμπτος είναι ο φυσικός Οίκος του Ήλιου. Όταν ο Ήλιος και η Σελήνη συνδυάζονται, προσδίδουν έντονη προσωπικότητα και δυνατά αισθήματα.

Ο Οίκος του Ήλιου σαν υπόβαθρο της Σελήνης, χαρίζει έντονη γοητεία στην προσωπικότητα. Η ερωτική ζωή δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα, αλλά αντίθετα υπάρχουν πολλές διακυμάνσεις στη συμβίωση και στο γάμο, εάν έχετε τη Σελήνη στον πέμπτο Οίκο. Είναι πολύ πιθανόν, ένα άτομο με αυτή τη θέση να έλκεται από εραστές, που είναι άτομα της Σελήνης (Καρκίνοι). Αλλά η σταθερότητα στον έρωτα δεν είναι θέμα εξίσωσης.

Σίγουρα, αυτό το άτομο έχει έντονη την ανάγκη προσέλκυσης της προσοχής των άλλων. Επίσης, μια ευαισθησία στις εξελικτικές ανάγκες των παιδιών, γίνεται συχνά άγχος για το μέλλον τους.

BANNER - 14901_yellow

Η Σελήνη στον 6ο οίκο

Εδώ η Σελήνη είναι στον τομέα της υγείας και της εργασίας. Δείχνει ένα άτομο που μπορεί να δοκιμάσει πολλές αλλαγές στην καριέρα του, ενώ έχει υποσυνείδητη ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του. Είναι χαρακτηριστικά γνωστή σαν η υποχόνδρια Σελήνη (του «κατά φαντασίαν ασθενή» του Μολιέρου).

Υπάρχουν, χωρίς αμφιβολία, κρυμμένες ανησυχίες για την υγεία και μερικές πραγματικές δυσκολίες, που πρέπει να ξεπεραστούν στο φυσικό σώμα. Καθώς η Σελήνη επηρεάζει το στομάχι, η διατροφή είναι πολύ σημαντική για το άτομο με τη Σελήνη στον έκτο Οίκο. Επίσης, η συναισθηματική ζωή θα έχει πανίσχυρη επιρροή στην υγεία. Είναι πολύ πιθανό να υπάρχει πολύ στενή σχέση με τη μητέρα, ενώ λέγεται ότι συχνά το άτομο ενδιαφέρεται πολύ να υπηρετεί και να φροντίζει τους άλλους.

Στην ουσία, η θέση αυτή της Σελήνης δείχνει μία υποσυνείδητη επιθυμία για επαγγέλματα που σχετίζονται με παροχή υπηρεσιών. Οι άνδρες με αυτή την οικοθεσία προτιμούν γυναίκες-νοικοκυρές, ενώ οι γυναίκες συνήθως παντρεύονται κάποιον που τον υπηρετούν ή τις αφήνει να εργάζονται.

Η Σελήνη στον 7ο οίκο

Ο έβδομος Οίκος είναι αυτός ο τομέας του ζωδιακού που σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους και τις σχέσεις που αναπτύσσει το άτομο. Είναι ο Οίκος του γάμου. Όταν η Σελήνη βρίσκεται εδώ, δείχνει ένα γονιό, που μπορεί να είναι ιδιότροπος.

Στην ουσία, υπάρχουν διακυμάνσεις στον Οίκο του γάμου. Αλλά η Σελήνη (όπως η παλίρροια) πάντα «επιστρέφει»: αυτή δεν είναι μία ένδειξη οπωσδήποτε τέλους του γάμου με διαζύγιο, αλλά δείκτης για αλλαγές στα συναισθήματα, όσον αφορά στις σχέσεις και τους συνεταιρισμούς. Δείτε το σαν μία σύνοδο Σελήνης- Αφροδίτης, καθώς η Αφροδίτη κυβερνά τα θέματα του έβδομου Οίκου.

Τα αισθήματα των άλλων είναι σημαντικά γι' αυτό το άτομο. Εδώ υπάρχει μεγάλη ευαισθησία. Συχνά λέγεται ότι ο άνδρας με την Σελήνη στον έβδομο Οίκο επιθυμεί μία μητέρα, περισσότερο από μία σύντροφο. Η γυναίκα με τη Σελήνη στον έβδομο επιλέγει άνδρες, που αποδεικνύονται κυκλοθυμικοί.

Καθώς η Σελήνη αντιπροσωπεύει τον πρώτο συναισθηματικό προγραμματισμό, μπορεί να υπάρχει μία τάση στα άτομα με αυτήν τη θέση να επαναλαμβάνουν τη σχέση που είχαν οι γονείς μεταξύ τους στο γάμο τους.

Η Σελήνη στον 8ο οίκο

Πρόκειται για μία δύσκολη θέση για τη Σελήνη, καθώς ο όγδοος είναι ο Οίκος των αλλαγών, του «θανάτου» και της αναγέννησης. Γενικά, υπάρχει μια περίεργη σχέση με τη μεταφυσική, που επηρεάζει το άτομο, μια και ο όγδοος είναι ένας βαθειά ψυχικός Οίκος.

Το ενδιαφέρον για τη ζωή μετά το θάνατο είναι τονισμένο. Καθώς η Σελήνη αντιπροσωπεύει το υποσυνείδητο του ανθρώπου και ο όγδοος, ανάμεσα σε άλλα, είναι και ο Οίκος του σεξ, μαζί με τα υπαρξιακά περί ζωής και θανάτου, υπάρχουν μπερδεμένα ή δύσκολα συναισθήματα, που σχετίζονται με τη σεξουαλική έκφραση και συμπεριφορά: το αν τελικά είναι ή δεν είναι καθοριστικός παράγοντας το σεξ, εξαρτάται από τις όψεις της Σελήνης με τους υπόλοιπους πλανήτες.

Στην ουσία, η προσωπικότητα (Σελήνη) μπορεί εδώ να έχει ανάμιξη με τις οικονομικές πηγές (όγδοος Οίκος) των άλλων ατόμων, ίσως με το να χρησιμοποιεί το σεξ για πλουτισμό!

Η Σελήνη στον 9ο οίκο

Το άτομο που έχει τη Σελήνη σε αυτή την οικοθεσία, αναμένεται να απολαμβάνει μία πολύ καλή σχέση με τη μητέρα, καθώς αυτός ο τομέας σχηματίζει τρίγωνο με τον Ωροσκόπο, και ο ένατος είναι ο μόνος μεταβλητός Οίκος με αξιοσημείωτη δύναμη (επειδή συνορεύει με τον πανίσχυρο δέκατο Οίκο).

Αυτός είναι ο φυσικός Οίκος του Δία και ο τομέας της ανώτερης μόρφωσης. Το άτομο έχει έμφυτη ανάγκη να μελετά, να αποκτά γνώσεις και να ανέρχεται σε υψηλά πνευματικά επίπεδα. Επιπλέον, καθώς η Σελήνη δείχνει στο γενέθλιο χάρτη πού έχουμε ανάγκη να αισθανόμαστε ασφαλείς, η Σελήνη του ένατου Οίκου πρέπει να προσκολληθεί σε μία φιλοσοφία για τη ζωή που «της φαίνεται σωστή»: ίσως μια θρησκευτική ή πνευματική τάση, που γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητας.

Η μεγάλη αγάπη για τα διανοητικά αλλά και τα γεωγραφικά ταξίδια είναι τονισμένη, και το άτομο με αυτή τη θέση στο χάρτη του αποτελεί τον «ταξιδιάρη» του ζωδιακού!

Η Σελήνη στον 10ο οίκο

Είναι μία πολύ ισχυρή Σελήνη (όπως είναι όλοι οι πλανήτες στο συγκεκριμένο οίκο). 

Οι γυναίκες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πεπρωμένο αυτού του ατόμου, είτε πρόκειται για άνδρα είτε για γυναίκα. Η μητέρα αποτελεί σημείο αναφοράς στη ζωή του. Οι όψεις που κάνει η Σελήνη θα καθορίσουν τις θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις του πανίσχυρου δεσμού με τη μάνα του. Επίσης, η οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς συχνά «επεμβαίνει» στο επάγγελμα και στην επιλογή της καριέρας.

Αυτή η θέση της Σελήνης είναι καλό σημάδι για όσους εργάζονται για το κοινό, ή επιτελούν κοινωνικό έργο. Καθώς βρίσκεται στην περιοχή κυριαρχίας του Κρόνου (ο Οίκος του Αιγόκερω) δίνει μεγάλη σημασία σε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι. Οι συχνές αλλαγές στην καριέρα και οι μεγάλες φιλοδοξίες για την επιτυχία, που μπορεί να έρθει μέσω της εργασίας, αποτελούν ένα ακόμα χαρακτηριστικό αυτής της Σελήνης.

Η Σελήνη στον 11ο οίκο

Ο ενδέκατος Οίκος είναι γνωστός σαν ο Οίκος των ανθρώπων που διαλέγετε για φίλους σας, και η Σελήνη εδώ κατά τη γέννηση, δείχνει πολλούς φίλους και επίσης πολλές αλλαγές στις φιλικές και τις κοινωνικές επαφές.

Εξαιτίας της σχέσης της Σελήνης με την εξάρτηση, ένα άτομο με αυτήν τη θέση συνήθως έλκει άτομα που έχουν συναισθηματική ανάγκη. Εάν εδώ η Σελήνη κάνει άσχημες όψεις με τους υπόλοιπους πλανήτες, μπορεί να δείχνει ένα άτομο που ανεβαίνει κοινωνικά, κάποιον που εκμεταλλεύεται τους φίλους του, ή που έχει πολλούς γνωστούς αλλά λίγους πραγματικούς φίλους.Το άτομο με αυτή την οικοθεσία της Σελήνης συχνά αναζητά και γίνεται μέλος σε οργανώσεις που υπηρετούν την ανθρωπότητα, καθώς ο ενδέκατος είναι ο Οίκος του Υδροχόου στο φυσικό ζωδιακό.

Η Σελήνη στον 12ο οίκο

Εδώ το φεγγάρι ρίχνει φως στα μυστικά του υποσυνείδητου, της ψυχής. Ανήκει σίγουρα σε άτομο που είναι εναρμονισμένο με τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων.

Στην πραγματικότητα, ένα άτομο με αυτή τη θέση της Σελήνης μπορεί να είναι ένας χαρισματικός ψυχολόγος, μια ψυχή με πολύ βαθειά και έντονα συναισθήματα. Πρόκειται για την… μητέρα-Τερέζα του ζωδιακού. Αυτή που θα τρέξει να προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες της για τον συνάνθρωπό της που υποφέρει. Αρκετά συχνά υπάρχει θλίψη σε αυτό το άτομο που έχει γεννηθεί με αυτήν τη Σελήνη και αυτή η θλίψη έρχεται από τη συμπόνια που νιώθει για τους αναξιοπαθούντες, ιδιαίτερα όταν δεν είναι σε θέση να τους προσφέρει όσα επιθυμεί να δώσει.

Υπάρχει συχνά τάση για αλληλεγγύη και αν υπάρχουν πλανήτες στον ενδέκατο σίγουρα αργά ή γρήγορα θα εμπλακεί σε συλλόγους και οργανώσεις για τη σωτηρία των δυστυχισμένων, αλλά και του ίδιου του πλανήτη!

BANNER - 14901_ροζ_300χ250

Astrologos team Από Astrologos team