Συναισθηματική ευφυΐα

Το στοιχείο του νερού συμβολίζει τη συναισθηματική ικανότητα του ανθρώπου!

Στην Αλχημεία έχουμε τέσσερεις πρωταρχικές καταστάσεις: το θερμό, το ψυχρό, το υγρό και το ξηρό. Το στοιχείο του Νερού είναι συνδυασμός υγρού και ψυχρού. Έχει δε την ιδιότητα να παίρνει το σχήμα του δοχείου ή της κοιλότητας στην οποία βρίσκεται, δηλαδή τη δυνατότητα της ανταπόκρισης. Γι αυτό το στοιχείο του Νερού συμβολίζει το συναίσθημα!

Το αλχημιστικό σύμβολο του Νερού:

ΣΥΜΒΟΛΑ -ΝΕΡΟ

Ασφαλώς θα πρέπει να κάνουμε τη διαφοροποίηση ανάμεσα στο υψηλότερο και το χαμηλότερο συναίσθημα. Το δεύτερο είναι στην πραγματικότητα συναισθηματισμός. Άρα μπορούμε να δούμε το στοιχείο του Νερού στην ανώτερη και κατώτερη έκφρασή του. Κάθε άνθρωπος σε κάθε ζώδιο, καλείται να φτάσει στο ανώτερο συναίσθημα. Δεν είναι κάτι που το κατέχει εξαρχής. Είναι θέμα εξέλιξης. Επίσης τα διαφορετικά είδη συναισθήματος και συναισθηματισμού, εκφράζονται από την τριάδα των ζωδίων του Νερού, δηλαδή τον Καρκίνο, τον Σκορπιό και τους Ιχθύς. Το Νερό αντιστοιχεί στον «Μελαγχολικό» τύπο του Ιπποκράτη, στον Συναισθηματικό τύπο στην τυπολογία του Jung και στα Κύπελλα (κούπες) του Ταρώ.

Στην τυπολογία του ο Jung χρησιμοποιεί ως μία δευτερεύουσα ανθρώπινη λειτουργία, τη διαίσθηση. Αυτή αστρολογικά αντιστοιχεί στη Φωτιά και αυτό ίσως φαίνεται κάπως αντιφατικό, αφού τα ζώδια του Νερού είναι ιδιαίτερα διαισθητικά. Συναντάμε δηλαδή ανθρώπους που προαισθάνονται το μέλλον ή βλέπουν οράματα κλπ. Η διαίσθηση της Φωτιάς ωστόσο, σχετίζεται περισσότερο με την «ικανότητα του ανθρώπου να βλέπει πίσω από τη γωνία», για να χρησιμοποιήσω μια φράση του Jung. Την βεβαιότητα ότι θα γίνει κάτι, ακόμη και αν αυτό είναι έξω από τη λογική.

Η ικανότητα των ανθρώπων που ανήκουν στα ζώδια του νερού να ψυχολογούν τους άλλους αμέσως, δεν είναι διαίσθηση. Είναι ικανότητα ανταπόκρισης και συναισθηματική ευφυΐα. Το συναίσθημα λειτουργεί με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα από τη σκέψη. Οπότε ο συναισθηματικός τύπος ουσιαστικά «διαβάζει» τα συναισθήματα των άλλων ακαριαία, ενώ ο εγκεφαλικός τύπος (Αέρας) χρειάζεται πολύ χρόνο. Τα συναισθήματα έχουν την ιδιότητα να μεταδίδονται πολύ γρήγορα και επαγωγικά, όπως το ρεύμα σε δύο πηνία που δεν ενώνονται μεταξύ τους!

Βέβαια και στη Φωτιά μπορούμε να δούμε συναίσθημα.Η διαφορά τους είναι πως το Νερό ανάγει σε συναισθηματικούς-εσωστρεφείς τύπους ενώ η Φωτιά σε συναισθηματικούς- εξωστρεφείς. Αν σκεφτούμε τις συμπεριφορές ενός Κριού και ενός Καρκίνου για παράδειγμα, θα καταλάβουμε καλύτερα αυτόν το συσχετισμό.

Τα ζώδια του Νερού

ΣΥΜΒΟΛΑ -ΖΩΔΙΑ ΝΕΡΟΥ

Στον Καρκίνο έχουμε επίσης την έννοια της στοργής, της ασφάλειας, της τροφοδοσίας του εμβρύου, της μητρότητας. Όλα αυτά δεν είναι αυτονόητα κεκτημένα! Είναι στόχος προς ανάπτυξη. Η προστασία για παράδειγμα με κάθε τρόπο του παιδιού από την μητέρα, δεν είναι πάντα η σωστή παιδαγωγική μέθοδος. Η ανταλλαγή συναισθήματος με οποιοδήποτε τρόπο είτε αυτή εκφράζεται με τρυφερότητα είτε με σκληρότητα, είναι ο εγωισμός του ζωδίου! Σε ανώτερο επίπεδο ο Καρκίνος χρειάζεται να αναπτύξει και να «θρέψει» την ανώτερη συναισθηματική λειτουργία, αφού πρώτα κυριαρχήσει στην αυτόματη ανταπόκριση, που του δημιουργεί ευσυγκίνητες καταστάσεις.

Στον Σκορπιό βρίσκουμε τη συναισθηματική προσκόλληση και κατοχή, που είναι και η αιτία της υλικής προσκόλλησης. Ο έλεγχος των συναισθημάτων των άλλων αλλά και του ίδιου του εαυτού του, όπως επίσης η απολυτότητα και ο ολοκληρωτισμός στις σχέσεις μπορεί να τον οδηγήσουν στην αυτοκαταστροφή ή στην αλληλοκαταστροφή. Έχει όμως τη δυνατότητα να κυριαρχήσει στα πάθη του και να αναγεννηθεί μέσω του «θανάτου» σε ένα ανώτερο επίπεδο!

Στους Ιχθύς έχουμε την απόλυτη έννοια της Αγάπης, αυτή που περισσότερο από όλα εκφράστηκε στη Χριστιανική διδασκαλία. Της Αγάπης δια μέσου της Θυσίας! Συχνά οδηγείται εκεί μέσω της πίστης, που και αυτή έχει μια ανώτερη και μια κατώτερη πλευρά. Βέβαια στο κατώτερο επίπεδο του ζωδίου, η Θυσία του «εγώ» γίνεται θυματοποίηση ή αυτολύπηση.

Η έλλειψη του στοιχείου του Νερού σε έναν αστρολογικό χάρτη δείχνει μπλοκάρισμα του συναισθήματος, πράγμα που σημαίνει βέβαια πως ο άνθρωπος μπορεί να είναι πιο ευάλωτος όταν εμπλέκεται σε αυτό, κυρίως δε με ανθρώπους που υπερτερούν στον χειρισμό του.

Ο υπερτονισμός του στοιχείου μπορεί να δείχνει υψηλή ενσυναίσθηση και συναισθηματική ευφυΐα, αλλά μπορεί και να τον κάνει χειριστικό ή άβουλο και εύκολα χειραγωγήσιμο.

Για να κατανοήσουμε σε βάθος το στοιχείο του Νερού, μπορούμε να επικαλεστούμε το έργο του Gaston Bachelard και την θρυλική μελέτη του «το Νερό και τα όνειρα».

Στο έργο του, ο κορυφαίος Γάλλος φιλόσοφος αναφέρεται στην ονειροπόληση, που γι αυτόν είναι μια κατάσταση σαν αυτή μεταξύ ύπνου και ξύπνιου και την αποκαλεί «reverie». Οι εικόνες που αναδύονται από την εστίαση στο στοιχείο του Νερού, έχουν ποιητική έκσταση. Μπορεί να αναφέρονται σε πολλές πλευρές αυτού του στοιχείου, όπως η κάθαρση, ο ναρκισσισμός, η δημιουργία των έμβιων όντων. 

Μιλά για στάσιμα νερά, που δημιουργούν υπνωτική κατάσταση, βαθιά νερά και νεκρά νερά. Όλα αυτά μας φέρνουν άμεσα στο νου τις διαφορετικές ποιότητες του Νερού που υπονοούνται στα τρία ζώδια αυτού του στοιχείου. Τα τελευταία λοιπόν, τα συσχετίζει με την έννοια του θανάτου, όπως εμφανίζεται στη λογοτεχνία.

Εδώ ανάγονται και τα δύο συμπλέγματα που ο φιλόσοφος συνδέει με το στοιχείο του Νερού. Το πρώτο είναι αυτό της Οφηλίας, που συνδέεται με την αυτοκτονία και το δεύτερο είναι αυτό του Χάροντα, που συνδέεται με το θάνατο, ως μετάβαση σε ένα άλλο στάδιο συνειδητότητας.


BANNER - 14901_ροζ_300χ250

 

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα