Οι δυνατότητες του μυαλού

Το στοιχείο του αέρα συμβολίζει τη δυνατότητα του ανθρώπινου νου για αναλυτική σκέψη!

Τονίζει τη λειτουργία του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου. Δεν έχει να κάνει με τις πρακτικές δυνατότητες του ανθρώπινου μυαλού, αλλά με τις θεωρητικές. Αυτό δεν σημαίνει πως ο άνθρωπος δεν έχει την συναισθηματική λειτουργία. Απλά αυτή είναι υποσυνείδητη και δεν μπορεί να τη διαχειριστεί. Πράγμα που σημαίνει πως μπορεί να είναι και ευκολότερο υποχείριό της κάποιες φορές!

Το αλχημιστικό σύμβολο του αέρα: 

ΣΥΜΒΟΛΑ -ΑΕΡΑΣ

Το στοιχείο του Αέρα, αντιστοιχεί στον «χολερικό» τύπο του Ιπποκράτη, τον «διανοητικό» χαρακτήρα στην τυπολογία του Jung και τα Σπαθιά στον συμβολισμό της τράπουλας και του Ταρώ.

Η τελευταία αντιστοιχία περιγράφει εύστοχα την τάση του ανθρώπινου μυαλού να τεμαχίζει τις έννοιες και να τις βάζει σε «κουτάκια» προκειμένου να τις αντιληφθεί. Δείχνει τη δύναμη που έχει στο να σκοτώνει τα συναισθηματικά εμπόδια, αλλά και την καταστρεπτική του δύναμη όταν προσπαθεί να διεισδύσει «βίαια» και δια του ξίφους σε ανώτερα επίπεδα κατανόησης!

Κατά τον Jung η διανοητική λειτουργία, είναι μία από τις δύο κύριες ανθρώπινες λειτουργίες. Ο αντίθετος τύπος, είναι ο συναισθηματικός, με το συναίσθημα ως κύρια λειτουργία.

Η λειτουργία του μυαλού όπως την κατανοούμε στην καθημερινότητα, είναι χρήσιμη μόνο για τους σκοπούς αυτής της καθημερινότητας. Η κατάκτηση ανώτερων επιπέδων συνείδησης χρειάζεται άλλου είδους «όπλα» και η λειτουργία αυτή του μυαλού μπορεί να είναι χρήσιμη ως ένα σημείο, αλλά από εκεί και πέρα αποτελεί εμπόδιο! Ιδίως για τον Δυτικό άνθρωπο που τείνει να θεωρεί το νου το ανώτατο όπλο και να συγχέει την ευφυΐα με την ανάπτυξη της συνείδησης!

Ο υπερτονισμός του στοιχείου του αέρα σε έναν αστρολογικό χάρτη, που μπορεί να προκύψει κυρίως από τη θέση πλανητών ή του Ωροσκόπου σε ζώδια ή οίκους του Αέρα, δείχνει πως ο άνθρωπος έχει ως κύρια λειτουργία την αναλυτική σκέψη. Οπότε αυτόματα η συναισθηματική λειτουργία γίνεται δύσκολα διαχειρίσιμη. Αρέσκεται στο να μιλά θεωρητικά, να χειρίζεται πολύπλοκες έννοιες, να χρησιμοποιεί διανοητικά επιχειρήματα, συχνά χωρίς πρακτική βάση.

Μπορεί να έχει μεγάλη ευχέρεια στην κατανόηση και χρήση αφηρημένων εννοιών, όπως είναι τα μαθηματικά ή η φιλοσοφία. Τείνει όμως πολλές φορές να κατασκευάζει χάρτινους πύργους, αφού αγνοεί τα συναισθηματικά κίνητρα της ανθρώπινης φύσης, τα οποία κυριαρχούν σε ατομικό και ακόμη περισσότερο σε συλλογικό επίπεδο. Έτσι καταλήγει στη θεωρητικολογία ή αυτό που αποκαλούμε «αμπελοφιλοσοφία». Οι Δίδυμοι και ο Υδροχόος είναι κλασσικές περιπτώσεις των ζωδίων του Αέρα που λειτουργούν έτσι.

Τα ζώδια του Αέρα

ΣΥΜΒΟΛΑ -ΖΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ

Οι Δίδυμοι κάνουν εύκολα τη «μέρα- νύχτα» μέσα από επιχειρήματα και διανοητικούς ακροβατισμούς. Θα χρησιμοποιήσουν δε εύκολα ένα επιχείρημα που θα νικήσει την αντίπαλη άποψη τη δεδομένη στιγμή που ο αντίπαλος δεν έχει τρόπο να το αντικρούσει, ακόμη και αν γνωρίζουν πως αυτό είναι ένα τέχνασμα και δεν μπορεί να σταθεί. Από την άλλη είναι σημαντικό το ότι μπορούν να αποσπασθούν και να κρατήσουν αντικειμενικές αποστάσεις από ιδιοτελή κίνητρα της ανθρώπινης φύσης. Η ευελιξία της σκέψης τους, βοηθά στο να μπορούν να δουν αντικειμενικά ένα θέμα και από τις δύο αντίθετες όψεις και να σέβονται πραγματικά την αντίθετη άποψη.

Ο Υδροχόος φτιάχνει θεωρητικά συστήματα σε κοινωνικό συνήθως πλαίσιο, που σκοπό έχουν να αναμορφώσουν την κοινωνία και σπάνια μπορούν να εφαρμοστούν μαζικά. Μπορεί όμως να έχουν μεγάλη αξία σε μια μικρότερη κλίμακα ή μια ομάδα ανθρώπων. Αυτά τα συστήματα συνήθως τελειώνουν σε –ισμός! Όπως Κομμουνισμός, φασισμός, σοσιαλισμός, φιλελευθερισμός, ακτιβισμός, εσωτερισμός και πολλά άλλα. Ο σκοπός συχνά είναι μια επανάσταση ή η ρήξη με τις κατεστημένες ιδέες και αξίες. Αυτό μπορεί να είναι σημαντικό στην εξελικτική πορεία του ανθρώπου αλλά δύσκολα διαχειρίσιμο σε μαζικό επίπεδο. Έχει πολλά επιχειρήματα που όμως υποκινούνται από δυνατή θέληση ή από ισχυρό φανατισμό. Αυτά μπορεί να είναι θετικά ή αρνητικά, ανάλογα με τον στόχο που εξυπηρετούν. Συνήθως οι πρακτικές εφαρμογές αποτυγχάνουν. Σε επιστημονικό όμως και ερευνητικό επίπεδο είναι πολύ σημαντικές.

Ο Ζυγός αξιοποιεί το στοιχείο του αέρα για να πετύχει την αρμονία σε κάθε επίπεδο, εσωτερικό ή εξωτερικό. Η αρμονία αυτή σε ένα κατώτερο επίπεδο εξυπηρετεί τις κοινωνικές σχέσεις και διαπραγματεύσεις. Σε ανώτερο επίπεδο, μπορεί να εκφράζει τη συνύπαρξη της λογικής με τον συναισθηματικό ανθρώπινο παράγοντα. Να διαθέτει δηλαδή τη διάκριση και την αντικειμενικότητα του στοιχείου του Αέρα, αλλά χωρίς τον ψυχρό, απρόσωπο- απάνθρωπο παράγοντα με τον οποίο μερικές φορές παρουσιάζεται. Αυτό είναι ο στόχος της ενσυναίσθησης!

Είναι σημαντικό πως με τα ζώδια του αέρα ξεφεύγουμε από τον ζωόμορφο συμβολισμό. Τα δύο από τα τρία ζώδια αυτού του στοιχείου (Δίδυμοι και Υδροχόος), έχουν ανθρωπόμορφα σύμβολα ενώ το τρίτο (ο Ζυγός) έχει ένα αντικείμενο ισορροπίας (ζυγαριά).

Η έλλειψη του στοιχείου του Αέρα σε έναν αστρολογικό χάρτη, δείχνει άνθρωπο που ο συναισθηματισμός καλύπτει κάθε πράξη του. Στις σχέσεις του με τους άλλους, κριτήριο έχει τη συμπάθεια ή αντιπάθεια, μη μπορώντας να εκτιμήσει την ενδεχόμενη αξία κάποιου που αντιπαθεί ή την ενδεχόμενη απαξία κάποιου που συμπαθεί. Δύσκολα μπορεί να αποσπασθεί από τα προσωπικά του προβλήματα ή κάποιες φανατικές απόψεις και γίνεται δύσκαμπτος και αδιάλλακτος, παρασυρμένος από τα πάθη του!


BANNER - 14901_red

 

Θαναση Ματσωτα Από Θαναση Ματσωτα